fbpx

2019 jaanuar, Urpo Reinthal! (Tartu)

Jaanuarikuu ühiskokkamisel Toiduakadeemias juhib meid läbi maitsetemaailma Urpo Reinthal, restorani Ylicool peakokk, koos oma paarimehe Henriga.

Mõnus huumor käib Urpoga käsikäes. Tema moto köögis on: „toitu tuleb teha hingega ja läbi huumoriprisma!“

Eelroaks on tatramanna pliinid tudraseemne tšipsi ja tikrimoosiga. Urpo juhendamisel valmib suus sulav ning mõnusalt paks tikrimoos. Roogade kaunistamisel jagab ta näpunäiteid, kuid jätab lõpptulemuse igaühe enda teha. Taldrikutele kerkivad tõelised kunstiteosed.

Teise käigu, Leoki talu tuurafilee, küpsetame sous vide meetodil. Enne vaakumpakendatud kala veevannis küpsetamist pistame selle korraks ka suitsuahju, mis annab kalale mõnusalt suitsuse maitse. Kohapeal valmistatud tšilline punapeediketšup täiendab hästi tuura pehmeid maitseid. Haugimari, mis on roa viimane komponent, on aga õhtu kõige nõutum roog. 

Meie tänast pearooga kutsub Urpo Jänku Jutaks. Võrumaalt pärit küüliku valmistamine võtab meil üle kahe tunni aega aga tulemus on imehea. Vahukoores hautatud küüliku maitsestame värskete ürtidega ning lisame ka korralikult tšillit. Pearoa juurde käivad ilusad röstitud köögiviljad, mis sobivad vahukoorese kastmega nii hästi, et keegi ei jäta taldrikutele mitte midagi alles.

Magustoiduks valmistame täna aga midagi väga erilist – kilgijahust küpsiseid. Urpo nimetab kilgijahu tulevikutoiduks. Eestis pole see veel populaarsust kogunud, kuid näiteks Soomes on saanud sellest juba paljude poolt tarbitud toiduaine. Toortatra jahu annab küpsistele šokolaaditooni ning kilgijahu pähklise maitse.

Pärast selliseid maitseelamusi on terve meeskonna näod naeru täis. On õpitud palju uut ja põnevat, jagatud teadmisi ning kohtutud toredate kokkamishuvilistega.

Osalejad lähevad rõõmsalt koju, kaasas väike kingitus Urpolt – karbitäis haugimarja, oodates juba järgmist ühiskokkamist.

Tekst ja pildid: Kristin Hansen

Ole kursis Toiduakadeemia
pakkumistega.

Telli värsked uudised e-posti

Toiduakadeemia OÜ

TALLINNAS

  • Lootsi 8, III korrus, 10151 Tallinn

TARTUS

  • Kastani 42, I korpus III korrus, 50410